AVSNITT 12 – PM LIVE från Dramaten – Vad är mänskligt?

Poddinspelning, Professor Magenta. Alumnarrangemang tillsammans med Dramaten okt 2018

Poddinspelning, Professor Magenta. Stockholms universitets alumnarrangemang tillsammans med Dramaten. Foto: Ingmarie Andersson/Stockholms universitet

I det första liveinspelade avsnittet vår podd, berörs ett av de mest existentiella problemen genom tiderna. Frågan om vad mänsklighet är, är både ett hett forskningsämne och något som konstnärer arbetar med dagligen.

Gäster är Johan Lind, Armita Golkar och Alexander Mørk-Eidem!

Johan Lind, docent i etologi vid Centrum för evolutionär kulturforskning på Stockholms universitet forskar om skillnader och likheter mellan människors och andra djurs mentala förmågor. Han kommer att prata om hur nya resultat kan bidra till förståelsen om hur människan blev en kulturvarelse, och varför artificiell intelligens är viktig för att förstå andra djurarters beteenden. Ni kan också höra Johan i avsnitten Valspecial, Symmetrier samt Havet och vågor.

Armita Golkar, forskare i kognitiv neurovetenskap och psykologi på Karolinska institutet, är huvudpersonen i höstens Performance lecture: Om rädsla på Dramaten. Hon kommer i detta avsnitt att berätta om hur skillnaderna mellan människor och djur blir tydliga när vi tittar på rädsla, och varför detta är ett problem inom psykiatrin.

Alexander Mørk-Eidem är regissör för Performance lecture: Om rädsla. Han kommer ge sitt perspektiv på vad som är djupt och definierande mänskligt, och hur han gestaltar och förmedlar mänsklighet med sin dramatik. På plats finns även Professor Magentas mellanspelskompositör, jazzpianisten Sebastian Bergström, som improviserar mellanspel live. Vi kommer även att få höra Stockholmssynthbandet Aux Animaux spela live!

I samarbete med Stockholms universitet, i syfte att främja samverkan inom utbildning, forskning och samhällsutveckling.

Poddinspelning, Professor Magenta. Alumnarrangemang tillsammans med Dramaten okt 2018

Poddinspelning, Professor Magenta. Alumnarrangemang tillsammans med Dramaten okt 2018