PRESSRELEASE!

UNGA FORSKARE SLÄPPER GRÄNSÖVERSKRIDANDE PODCAST OM NATURVETENSKAP

cropped-rymden_1200x600.jpg

Forskare inom både naturvetenskap och humaniora samt konstnärer intervjuas för att ge sina perspektiv på naturvetenskapliga fenomen.

Professor Magenta är en ny gränsöverskridande vetenskapspodcast där forskare och konstnärer intervjuas av två unga forskare. I varje avsnitt undersöks ett naturvetenskapligt fenomen ur både ett naturvetenskapligt, filosofiskt och kulturellt perspektiv. Första avsnittet släpps idag 24 september och handlar om maskhål, genvägar i tid och rum. Christer Fuglesang intervjuas om rymdresor och Sveriges framtida roll i rymden. Sören Holst, lektor i teoretisk fysik berättar om Einsteins teorier om krökt rumtid och Daniel Pedersen, forskarstuderande inom litteraturvetenskap, intervjuas om maskhål som metafor i skönlitteraturen. Professor Magentas husfilosof, Sara Packalén, forskarstuderande inom teoretisk filosofi, pratar om paradoxer och tidsresor inom filosofin.

– Naturvetenskapen får inte vara isolerad. Det är viktigt att vi suddar ut gränserna mellan olika vetenskapliga discipliner för att få hela bilden, säger Rickard Ström, som brinner för att förmedla forskning till allmänheten.

– Vi vill göra en podcast som vågar prata om komplicerade ämnen, men med målet att alla som är intresserade ska förstå. Forskning är svårt men inte omöjligt. Ibland måste saker bara få ta lite tid, säger Katarina Bendtz.

Professor Magenta görs av Rickard Ström och Katarina Bendtz som båda avlägger sina avhandlingar i experimentell partikelfysik i höst. Rickard forskar inom IceCube-experimentet på Sydpolen och Katarina inom ATLAS-experimentet på LHC, CERN. Båda älskar naturvetenskap och kultur och har varit engagerade i flera outreachprojekt under sin forskarutbildning.

Hat

Podcasten släpps 24 september och finns tillgänglig på vår hemsida samt iTunes och SoundCloud.

Kontakt oss på kontakt@professormagenta.se

Här kan du hitta högupplösta bilder!