AVSNITT 13 – SOLEN II – EN STRÅLANDE LÖSNING

tower

Tusentals speglar används här för att omvandla solens energi till elektricitet, en del av NASA spinoff project SolarReserve. BIld: SolarReserve

Det här är den andra delen i ett dubbelavsnitt om solen och här diskuterar vi djupt och brett om solens roll som energikälla med Charlotte Platzer Björkman, professor i fasta tillståndets elektronik på Uppsala Universitet. I avsnittet diskuterar vi även sociopolitiska aspekter så som gruvdrift, återvinning, samt design och arkitektur, alla nyckelaspekter för att solkraft ska få en större spridning i samhället.

Charlotte Platzer Björkman

Charlotte Platzer Björkman är professor i fasta tillståndets elektronik och forskar på solceller vid Uppsala universitet.

Vi pratar om olika typer av solkraft, distribuerad elgeneration, samt går på djupet in i solcellens uppbyggnad där ett konstgjort elektriskt fält spelar en av huvudrollerna. Fältet byggs upp genom en asymmetri i antalet elektroner i solcellskristallen och skapas artificiellt genom dopning av materialet, en mycket avancerad process där enstaka atomer i en kristall byts ut. Dessutom berättar Charlotte om sin egen banbrytande forskning på supertunna solceller gjorda med hållbara material. Dessa kan komma att revolutionera själva användandet av solkraft i framtiden!

I avsnittet spelar vi även solhet musik av Stockholmsbandet Aux Animaux. Aux Animaux består av Jonas och Gözdd och i avsnittet berättar vi om hur Jonas har koppling både till Professor Magenta och till solen!

Rekommenderad läsning: https://www.teknat.uu.se/forskning/forskarprofiler/charlotte-platzer-bjorkman-sv/
 
Solpanel som en del av fasaden, en arkitektonisk framtidslösning i Viikki, Finland.

Solpanel som en del av fasaden, en arkitektonisk framtidslösning i Viikki, Finland.