AVSNITT 6 – HAVET OCH VÅGOR

black_waterVågor och hav har en nästintill magisk dragningskraft och har inspirerat och fängslat människor i årtusenden. I detta avsnitt av Professor Magenta ger vi både oss ut både på det obarmhärtiga havet och sedan rätt ut i rymden till de mest avlägsna delarna av universum. Vi pratar om marinekologi, gravitationsvågor och konst! 
 
Östersjön utgör med sitt bräckta vatten ett otroligt känsligt hav samtidigt som det är en viktig resurs för oss som bor längs dess stränder. Vi pratar om Östersjöns känsliga ekologi, om vågor, sjögräs och arternas anpassning med Sofia Wikström som är forskare på Stockholms universitets Östersjöcentrum och som arbetar inom projektet The Baltic Eye. Sofias älskar att dyka och berättar också om livet under vattnet – om bakterier, algblomning, och svenska delfiner. Avslutningsvis berättar hon om hur vi kan rädda Östersjön! 
 
Miriam Johannesson går på Konstfack med inriktning Ädellab och har även en bakgrund inom estetik. Miriam berättar om våra föreställningar om havet och vad som göms i dess djup. Hon gör detta genom att bl a berätta om äldre tiders kartor och fantasifulla sjöodjur. Hon berättar även om två moderna konstnärer med en nära relation till havet, varav en med största sannolikhet försvunnit på havets djup. Miriam har även med sig några av sina smycken och de objekt hon använder för att gjuta i. Hon använder sig av en anrik teknik som har en djup koppling till havet!
 
Carl-Johan Haster forskar på gravitationsvågor inom projektet LIGO. Gravitationsvågor observerades för första gången i september 2015 och utgör ytterligare en pusselbit i Einsteins kanske viktigaste arv: den allmänna relativitetsteorin. Carl-Johan berättar bl a  om den spännande tiden då observationen först gjordes. Han berättar också om sin egen forskning som handlar om att ta reda på så mycket som möjligt om de extremt kraftfulla källor som gav upphov till vågorna. 
 
Vi har även äran att spela dansvänliga ”This is the momenth” med den Stockholmsbaserade DJn och producenten TowLie! Missa inte detta avsnitt!

Prenumerera/Lyssna på vår podcast via iTunes/Podcaster eller lyssna direkt här: