NOBELPRIS MANIA – VEM TILLDELAS VAD OCH VARFÖR?

Ngugi wa Thiong’o

Ngugi wa Thiong’o – en het kandidat till 2017 års Nobelpris

Nu är det Nobelpristider igen! Under veckan kommer det att delas ut pris i allt från vetenskap till litteratur och ekonomi. Du missar väl inte livesändningarna? Det mest intressanta är kanske att vi får komma nära pristagarna i både deras forskning och liv, historier som når sin kulmen under Nobelveckan i december med ofta väldigt intressanta Nobelföreläsningar.

Kanske blir det ett pris till upptäckten av gravitationsvågor redan i eftermiddag. Det skulle bl a kunna gå till Kip Thorne som vi pratade om i vårt första avsnitt som handlade om maskhål, då i egenskap av vetenskapskonsult till storfilmen Interstellar. Missa inte vårt avsnitt om havet och vågor när vi pratar om just gravitationsvågor med Carl-Johan Haster.

Vad händer när svarta hål kolliderar? Bild: NASA

Vem får årets Nobelpris i litteratur? Blir det någon av de förhandstippade: Haruki Murakami, Ngugi Wa Thiong’o, Don Delilo, eller Joyce Carol Oates? Listan på värdiga vinnare kan göras oändligt lång och förhoppningsvis får vi bekanta oss med en för oss ny spännande litterär person. Kanske är det dags för en pjäsförfattare?

Scientific American förutspår kemipriset här och diskuterar bl a CRISPR, nanosutrukterer av kol, batterier och halvledare för användning i solceller. Några av dessa ämnen är mycket heta kandidater för framtida avsnitt av Professor Magenta. Håll utkik!

Här nedan hittar du ALLA länkar till livesändningarna:

Nobel Prize in Physiology or Medicine (Måndag, 2 oktober)

Nobel Prize in Physics (Tisdag, 3 oktober)

Nobel Prize in Chemistry (Onsdag, 4 oktober)

Nobel Prize in Literature (Torsdag, 5 oktober)

Nobel Peace Prize (Fredag, 6 oktober)

Prize in Economic Sciences (Måndag, 9 oktober)