EXTREMOFILER OCH BIOLUMINISCENS – JOHAN LIND BERÄTTAR OM DJUPHAVSSJUR

20130714-Mycena-sp-900px

Bioluminiscens! Lysande svampar från Indonesiens regnskogar. Foto: Johan Lind

johan_lind

Johan Lind (mitten) besöker Professor Magenta studio

Tillsammans med Johan Lind dyker Professor Magenta ner i havets djup! Här lever fantastiska djur som är anpassade för ett nästan totalt mörker och en glesbygd vad gäller presumtiva partners. Hur har livet anpassat sig till dessa extrema levnadsförhållanden? Lyssna på avsnittet här!

Johan Lind är forskare i biologi på Stockholms universitet och är expert på djurs beteende och orsakerna till det. Ni minns kanske Johan från ett av våra avsnitt om symmetrier där han berättade om vilka symmetrier man finner hos djur och växter? Här kan du läsa mer om den intervjun.

I det här avsnittet berättar han istället om hur livet anspassat sig till mörker, ett måste för alla djur på havets botten. Låt dig chockeras av djuphavsmarulkens närmast absurda fortplantningsstrategi. Marulkens utseende ger redan en liten föraning om artens egensinnighet. En annan fascinerande djurart som Johan tar upp är den upp till flera meter långa havsborstmasken. Eftersom även detta djurs originalitet inte ges rättvisa i tal eller skrift, lägger vi upp en bild på den här.

Vi pratar också om hur skorstenar som sprutar ut gas från jordens inre skapar förutsättningar för livet djupt under ytan och dessutom kan ge oss ledtrådar om livets uppkomst och om djur som producerar sitt eget kemiska ljus och om hur man tar sig ner till Marianergraven. Vi återkommer även till de mytiska jättebläckfiskarna som vi diskuterade med konstnären Miriam Johannesson i avsnittet Havet och vågor.

Djuphavsmarulk

Djuphavsmarulk

Foto: NOAA Okeanos Explorer Program, Galapagos Rift Expedition 2011

Havsborstmaskarna kan bli flera meter långa! Foto: NOAA

 

I avsnittet tipsar Johan om ett forskningsteam på NOAA som livestreamar sina djuphavsfärder med ubåten Okeanos! Här kan du se ett smakprov. Inte helt oväntat, var Johan själv framför datorn när den lilla bläckfisken och senare virala succén, ”Casper the ghost squid” upptäcktes. Kolla in videon från NOAA nedan!

Lyssna på avsnittet här!