KRUSNINGAR I RUMTIDEN, CARL-JOHAN HASTER FORSKAR PÅ GRAVITATIONSVÅGOR

IMG_1395 (1)

Carl-Johan i Professor Magentas studio

I Professor Magentas senaste avsnitt om havet och vågor intervjuar vi Carl-Johan Haster som nyligen disputerat på gravitationsvågor på universitetet i Birmingham. I vårt första avsnitt, som handlade om maskhål, introducerade och pratade vi om begreppet rumtiden, rummets tre dimensioner sammankopplat med tiden. Vi pratade även om hur rumtiden kan krökas av objekt med stor massa. I denna video visas krökningen i rumtiden med hjälp av en studsmatta och ett bowlingklot! I avsnittet om havet och vågor berättar Carl-Johan om hur rumtiden hänger ihop med det fascinerande fenomenet gravitationsvågor.

Gravitationsvågor observerades för första gången i september 2015 av LIGO-experimentet i USA. Carl-Johan berättar i avsnittet om den spännande tiden då observationen gjordes. Han berättar också om sin egen forskning som handlar om att ta reda på så mycket som möjligt om de kraftfulla källor som gav upphov till vågorna.  Mer om själva observationen kan du hitta i Professor Magentas blogginlägg från i vintras här. Carl-Johan har även medverkat i Forskarliv i P1 i april i år! Den intervjun kan du lyssna på här!