HAVETS SKOGAR OCH PLANETENS LUNGOR – SOFIA WIKSTRÖM ÄR FORSKARE I MARINEKOLOGI

sofia_wikstro%cc%88m_dyk

Sofia Wikström dyker gärna och tycker att svenska vatten kan vara minst lika vackra som korallreven på sydligare breddgrader. Fotograf: Tomas Jangvik

Sofia Wikström är forskare på Stockholms universitets Östersjöcentrum och forskar inom projektet The Baltic Eye. Hennes specialitet är Östersjöns ekologi i allmänhet och vågor, sjögräs, invasiva arter och havets bottendjur i synnerhet. Här kan du läsa mer om Sofias forskning. Östersjön är en mycket speciell miljö på grund av sitt bräckta vatten vilket gör den till en utmaning för alla organismer som lever där.

I Professor Magentas senaste avsnitt, Havet och vågor, berättar Sofia om livet under vattnet och närmare bestämt i det ytnära skiktet dit ljuset når. Vi pratar om minikräftor, alger, svenska delfiner och bakterier. Sofia tar oss också till havets skogar som är en av hennes stora passioner.

sofiaskipper

Sofia forskar också på hur vågornas enorma kraft påverkar livet under vattnet. Hur hur överlever man bäst i en vågig miljö? Helt andra egenskaper krävs än om man lever ett stilla sjöliv. Sofia avslutar med att berätta hur vi ska rädda Östersjön! Missa inte det! Lyssna nu!