AVSNITT 11 – SOLEN I – VEM TÄNDER STJÄRNORNA?

Pyramiderna i Giza. De tre största är uppkallade efter faraonerna Cheops (2620–2580 f. Kr.), Chefren (2570—2530 f. Kr.) och Menkaura (2530-2510 f. Kr.). Bild från Ricardo Liberato/CC BY-SA 2.0

Pyramiderna i Giza. De tre största är uppkallade efter faraonerna Cheops (2620–2580 f. Kr.), Chefren (2570—2530 f. Kr.) och Menkaura (2530-2510 f. Kr.). Bild från Ricardo Liberato/CC BY-SA 2.0

Det här är den första delen i ett dubbelavsnitt om solen. I detta ödesmättade avsnitt betraktar vi solen genom två helt olika solglasögon. Vi börjar med solens fysik och gör detta tillsammans med Bengt Edvardsson, forskare i astronomi vid Uppsala universitet. Bengt berättar vad som kommer hända med Solen då hon går in i sin nästa fas och blir en röd jätte och Rickard spekulerar om huruvida Jupiter kan rädda mänskligheten från de kokande oceaner som blir följden. Vi följer även alla olika sorters stjärnors liv och kommer in på både svarta hål och neubulosor.

Vi fortsätter sedan till Medelhavsmuséet där Rickard träffar intendent Sofia Häggman som forskar på Egyptisk socialhistoria. Sofia berättar om vad Solen hade för symboliskt värde för människorna i forna Egypten och vad de trodde att Solen gjorde på natten. Hon ger oss även en crash course i fornegyptisk historia, för alla oss som känner att kunskaperna om detta är lite rostiga. Sofias huvudsakliga intresse är de vanliga människornas liv i forna Egypten och berättar om hur livet tedde sig för dem.
 
I avsnittet spelar vi även solhet musik av Stockholmsbandet Aux Animaux. Aux Animaux består av Jonas och Gözdd och i avsnittet berättar vi om hur Jonas har koppling både till Professor Magenta och till solen!
 
Solen. "This image is a blend of two images captured by NASA's Solar Dynamics Observatory (SDO), one showing the sun in the 304 Angstrom wavelength and one in the 193 Angstrom wavelength." Image Credit: NASA/SDO

Solen i en komposition av två våglängder. Bild från NASA/SDO.