VÄRLDSLIG REBOOT OCH LIVSFÖRLÄNGNING – KARIM ATAHUALPA JEBARI FORSKAR OM FRAMTIDENS TEKNIK OCH ETIK

Karim_Jebari_small_cropped

Karim Atahualpa Jebari

Bild från ”Popular culture and the “new human condition”: Catastrophe narratives and climate change”, A. Bulfin, Global and Planetary Change, 2017

Bild från ”Popular culture and the “new human condition”: Catastrophe narratives and climate change”, A. Bulfin, Global and Planetary Change, 2017

I det senaste avsnittet om framtiden beger vi oss till Institutet för Framtidsstudier i Stockholm, där vi träffar Karim Atahualpa Jebari. Karim forskar där i praktisk filosofi och inriktar sig på de moraliska aspekterna av framtida tekniker samt globala katastrofer och institutionella kollapser! Karim är också mycket engagerad i att nå ut med sin forskning och är känd t ex från Sveriges Radios Filosofiska rummet. Hans forskning är angelägen för allmänheten och han rådgiver både beslutsfattare och tjänstemän i offentliga sektorn.

Karim_Contact

Jodie Foster som SETI-forskare i Robert Zemeckis fantastiska film Contact from 1997

Guldskivan som skickades med Voyager 1 och Voyager 2 1977.

Guldskivan som skickades med Voyager 1 och Voyager 2 1977.

I intervjun med Karim pratar vi om moraliska konsekvenser av livsförlängning, där det något udda begreppet statistiska liv är ett nyckelord. Vi diskuterar de grundläggande principerna för hur man kan forska på framtiden och Karim förklarar hur det är rätt att ha fel om det är på ett tillräckligt intressant sätt.

Karim berättar vidare om sina nuvarande forskningsprojekt; ett handlar om att skapa ett kulturvalv för framtiden liknande domedagsvalvet aka fröbanken på Svalbard, ett handlar om vad som skulle hända vid en global katastrof med efterföljande total institutionell kollaps, och ett tredje handlar om vår kommunikation med utomjordingar!

Vi diskuterar konvergent evolution, urbanisering, SETI och METI, guldskivan i Voyager och om Rickard skulle kunna återskapa sin iphone. I bakgrunden hör ni ibland Centralbadet i Stockholm. Missa inte att lyssna på detta!

Lyssna här!