PM SPECIAL – A WALK IN THE NUCLEAR LANDSCAPE

The Resonance Ionization Laser Ion Source (RILIS) är en del av ISOLDE: CERN's anläggning för radioaktiva strålar.

The Resonance Ionization Laser Ion Source (RILIS) är en del av ISOLDE: CERN’s anläggning för radioaktiva strålar.

I detta avsnitt av PM SPECIAL möter ni Thomas Cocolios som är verksam vid ISOLDE, CERN’s anläggning för studier av de allra svåraste frågorna inom kärnfysik. På ISOLDE använder man exotiska strålar av radioaktiva ämnen för att undersöka allt från den starka växelverkans natur till stjärnors struktur och utvecklingen av framtidens halvledare och LEDs. I närliggande anläggningen MEDICIS forskar man på framtidens medicinska underverk, både inom diagnostik och behandling av bl a cancer. 

Thomas Cocolios, bild från https://fys.kuleuven.be/iks/newsitems/thomas-cocolios-has-been-selected-as-joint-winner-of-the-phd-thesis-prize-in-nuclear-physics

Thomas Cocolios, bild från https://fys.kuleuven.be/iks/newsitems/thomas-cocolios-has-been-selected-as-joint-winner-of-the-phd-thesis-prize-in-nuclear-physics

ISOLDE har funnits på CERN nästan från starten och firade nyligen 50 år! I samma veva kom en gåva från ovan, nämligen upptäckten av den första kollisionen mellan en speciell typ av stjärnor, s k neutron-stjärnor. Denna upptäckt visar på ett elegant sätt varför ISOLDE är viktigt! Missa inte när Thomas berättar varför!

 
I avsnittet går vi igenom grundläggande kärnfysik och radioaktivitet. Thomas berättar om isotoper, radioaktiva sönderfall och hur ostabila atomkärnor kan vara nyckeln till att förstå hur stjärnor producerar exotisk ämnen. Än återstår faktiskt att upptäcka över hälften av det landskap av atomkärnors som fysikerna tror finns!10_img197 

Lasrar är en naturlig del av ISOLDE. Visserligen studerar man kärnstrukturen hos exotiska radioaktiva isotoper, men elektronstrukturen som lasrarna kan mäta påverkas av kärnorna sammansättning och struktur. Ett exempel på hur dessa lasrar används i ISOLDE kan du se i videon nedan. Nedan hittar du också bilder från Professor Magnetas besök på ISOLDE och MEDICIS.

 

IMG_6227

Robotarmen som används för att hantera de radioaktiva proverna i MEDICIS-anläggningen