FINNS DET OÄNDLIGT MÅNGA UNIVERSA? ULF DANIELSSON FORSKAR PÅ MÖRK ENERGI

Hur uppstod Universum? Varför är det så mörkt på natten? Vad kommer att hända i framtiden? Ligg inte sömnlös, lyssna på Professor Magentas intervju med Ulf Danielsson!

Vi besöker Ulf Danielsson på hans kontor vid Ångströmslaboratoriet på Uppsala universitet

Vi besöker Ulf Danielsson på hans kontor vid Ångströmslaboratoriet på Uppsala universitet

Ulf Danielsson är professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet och medverkar i Professor Magenta för att prata om det kanske mest mystiska någonsin. Ulf berättar om Universums mörka sida med fokus på mörk energi, Universums utvidgning och den spännande möjligheten att det skulle kunna finnas flera universum, att vårt universum bara är en del av ett så kallat Multiverse!

Det är inte bara frånvaron av ljus som fascinerar. Mörker berättar en historia om Universums struktur och utveckling och kan hjälpa oss att förstå vad som kommer att hända i framtiden. Med Ulf diskuterar vi om vad som kan bli nästa stora paradigmskifte inom vetenskapen. Är multipla universum i själva verkar lika naturligt och självklart som att det finns flera planeter?

Utöver sin forskning arbetar Ulf Danielsson även med att hålla populärvetenskapliga fördrag och är dessutom författare till flera intressanta böcker, bl a ”Stjärnor och äpplen som faller” (2003) och ”Vårt klot så ömkligt litet” (2016). Ulf har även medverkat i SVTs ”På Spåret” och SRs ”Filosofiska rummet”. Läs mer om Ulf på hans egen hemsida.

Du kan lyssna på avsnittet här!

3D geometry

Hur kan vi föreställa oss multipla universa?