PM SPECIAL – CHRISTIAN OHM FORSKAR PÅ MÖRK MATERIA VID CERN

Nu är vi tillbaka med ett nytt spännande avsnitt av ”PM SPECIAL”, denna gång med partikelfysikern och forskaren Christian Ohm som arbetat på CERN, den Europeiska organisationen för kärn- och partikelfysik, i Geneve, i över 10 år!
 
Christian forskar på något som kallas för mörk materia, en hypotetisk sorts materia som vi ännu inte lyckats producera själva i ett lab på Jorden. Det vi vet är att mörk materia fullständigt dominerar Universums dynamik och struktur, d v s på de allra största skalorna vi kan tänka oss. Förekomsten av mörk materia i det tidiga Universum har visat sig vara essentiellt för att kunna skapa de första strukturerna på vilka strukturer av vanlig materia kunde börja formas till de galaxer vi ser idag. Utan mörk materia hade Universum helt enkelt sett väldigt annorlunda ut. Om mörk materia består av någon typ av partikel vet vi inte än, men om så är fallet skulle de kunna produceras vid de energirika kollisionerna i LHC, The Large Hadron Collider vid CERN.
 
Christian Ohm möter oss i kafeterian i byggnad 40 inne på CERN-området

Christian Ohm möter oss i kafeterian i byggnad 40 inne på CERN-området

Hör Christian berätta om experimenten vid LHC, de enorma och avancerade detektorerna, mörk materia och om sin personliga drivkraft till att fortsätta sökandet efter naturens hemligheter. Hur nära är vi att ta nästa stora steg inom partikelfysik? Christian Ohm reder ut begreppen och förklarar!
 
Lyssna på Rickards intervju med forskaren Christian Ohm nu! 
 
En illustration av en händelse i ATLAS-detektorn som inträffade i juni 2012

En illustration av en händelse i ATLAS-detektorn som inträffade i juni 2012

 
ohm_ATLAS_kontrollrum

Christian Ohm i ATLAS-experimentets imponerande kontrollrum på CERN