ATT BYGGA EN HJÄRNA – INTERVJU MED HJÄRNFORSKAREN TAYLOR NEWTON

neuron_cell_diagram

Taylor Newton är doktorand på EPFL (École Polytechnique Fédérale de Lausanne) i Schweiz. Där arbetar han inom projektet ’The Blue Brain Project’ (BBP), en europeisk jättesatsning inom hjärnforskningen med målet att simulera delar av en råtthjärna. Projektet drivs av den kontroversiella och karismatiska Henry Markram, professor vid EPFL och ledare också för uppföljaren ’The Human Brain Project’ där målet istället är att kunna simulera delar av den mänskliga hjärnan.

För att utveckla sina avancerade datormodeller använder Taylor sig av data från experiment där fluorescerande vätska visar aktiviteten i en levande råttas hjärna! Bilder på det fluorescerande ljuset fångas upp av avancerade CCD-kameror. Taylor är försiktig med att lova några stora upptäckter, men tror samtidigt att deras kartläggning av råtthjärnan kan komma att få stor betydelse i framtiden. Hör allt om denna spännande forskning i senaste avsnittet av Professor Magenta som handlar om hjärnan.

me2

Taylor Newton

Dessutom guidar Taylor oss genom det extremt komplexa nätverk av hjärnceller som hjärnan är, och introducerar oss till viktiga begrepp som neuroner, synapser, axoner och dentriter samt hur deras samspel utgör själva grunden för hjärnans funktioner. Har du alltid undrat hur vi lär oss nya saker och hur minnen lagras? Missa då inte denna intervju!