AVSNITT 5 – HJÄRNAN

brain_sketch_fullI detta avsnitt av Professor Magenta ger vi oss in i den mänskliga hjärnan! Dagens hjärnforskning, en ocean av till stor del outforskat territorium och som sträcker sig över otaliga forskningsområden, är hetare än någonsin! Stora projekt som The Blue Brain Project i Europa och BRAIN initiative i USA vittnar om beslutsfattarnas övertygelse om hjärnforskningens relevans. Nu är tiden inne för mänskligheten att på allvar bege sig mot en ny kunskapsrevolution!
 Julia Uddén är en ung hjärnforskare med imponerande erfarenhet. Hon berättar om sin forskning som rör sig i gränslandet mellan matematik, lingvistik, psykologi och neurovetenskap! Katarina och Julia kommer att prata om hjärnscanningstekniker och alienspråk! Julia berättar även om hjärnan ser ut ur ett makro-, meso- och mikroperspektiv, och berättar om vilka olika typer av forskningsfrågeställningar olika discipliner öppnar upp för.
 Vi beger oss sedan till Genève där Rickard intervjuar Taylor Newton. Han är doktorand i ”The Blue Brain Project”, och har en bakgrund inom robotteknik. Hans forskning handlar om att simulera delar av en råtthjärna! För att utveckla sina avancerade datormodeller använder Taylor sig av data från experiment där fluorescerande vätska visar aktiviteten i en levande råttas hjärna! Hjärnan är ett extremt komplext nätverk av hjärnceller och Taylor förklarar också viktiga begrepp som synapser, axoner och dentriter, samt de senaste rönen om vad minne är och hur de lagras.
 Dessutom möter Rickard och Katarina Professor Magentas husfilosof Sara Packalén, och pratar om medvetande och huruvida medvetandet går att reducera till enbart fysiska processer eller om det finns något mer utanför ramen för vad vi någonsin kan förstå.
Vi har även äran att premiärspela Stockholmsbaserade Era Isabels nya låt Endless Space! Missa inte detta avsnitt!

Prenumerera/Lyssna på vår podcast via iTunes/Podcaster eller lyssna direkt här: