JORDENS TVILLINGPLANET – NASA LOCKAR MED RESOR UT I RYMDEN

jupiter

Förra veckans nyhet om att Jorden har en tvillingplanet som rör sig i bana kring Proxima Centauri, vår närmsta stjärna efter Solen, slog ner som en bomb. Tvillingplaneten kallas Proxima b och är något större än Jorden. NASA har en dedikerad mjukvara för att beräkna och modellera miljön på exoplaneter (mjukvaran kallas VPlanet). Några av de första studierna visade på något för stora mängder av syre för att liv ska ha kunnat utvecklats där men mer optimistiska modeller talar om en Jordlik planet med vatten och en atmosfär perfekt för utvecklandet av liv. Minst sagt spännande.

Hur exoplaneten väl ser ut när vi för första gången observerar den i ett teleskop vet vi inte, men Rory Barnes vid NASAs astrobiologiska institut talar om en ’pale purple dot’, något som för tankarna till Carl Sagans berömda bok ’Pale Blue Dot’ och han berömda citat: ”Look again at that dot. That’s here. That’s home. That’s us.”. Det är också namnet på det fotografi av Jorden som togs av rymdsonden Voyager 1 den 14 februari 1990. Läs mer om upptäckten här, här och här.

Kanske har du precis som vi drömt om resor till andra planeter? Därför älskar vi NASAs inspirerande affischer med retromotiv, en hyllning till vetenskapen och människans nyfikenhet. Såhär skriver NASA i semesterkatalogen om Jupiter:

The Jovian cloudscape boasts the most spectacular light show in the solar system, with northern and southern lights to dazzle even the most jaded space traveler. Jupiter’s auroras are hundreds of times more powerful than Earth’s, and they form a glowing ring around each pole that’s bigger than our home planet. Revolving outside this auroral oval are the glowing, electric “footprints” of Jupiter’s three largest moons. NASA’s Juno mission will observe Jupiter’s auroras from above the polar regions, studying them in a way never before possible.

Här hittar du alla fjorton affischer som finns tillgängliga, gratis, för nedladdning och utskrift. Kanske är det snart dags att börja packa väskan inför en semesterresa till Proxima b, Kepler 16b, Jupiter, eller Venus.