PM SPECIAL – HAR FORSKARE VID CERN OBSERVERAT EN NY SPÄNNANDE PARTIKEL?

Nu släpper vi en ny typ av fristående Professor Magentamaterial i form av nedslag i aktuell, ny forskning. Vi kallar det ”PM SPECIAL”.

Milena Quittnat föreläser om partikelfysik och experimentet CMS vid LHC, CERN

I detta första reportage dyker vi djupt in i partikelfysikens värld och diskuterar den uppmärksammade så kallade Di-photon analysen från forskare vid experimenten ATLAS och CMS vid LHC, CERN. Ända sedan de första indikationerna kom i slutet av 2015 har partikelfysiker världen över hållit andan. Efter triumfen med Higgs partikeln 2012, är det dags igen? Har vi hittat en ny partikel? Över 500 artiklar med teorier om den presumtiva nya partikeln har publicerats sedan den första presskonferensen, och i dagarna presenterade forskarna de senaste resultaten på en internationell konferens i Chicago. Lyssna på Rickards intervju med forskaren Milena Quittnat nedan, en av huvudpersonerna i detta drama.

Milena Quittnat guidar besökare i underjorden vid experimented CMS vid LHC, CERN

Milena Quittnat guidar besökare i underjorden vid experimented CMS vid LHC, CERN

Läs mer om resultaten från LHC här: CERN Press Release ICHEP 2016. Titta gärna också på BBC2’s dokumentär i vilken båda analysteamen från ATLAS och CMS medverkar (BBC2 Dokumentär).