AVSNITT 4 – SYMMETRIER: FRÅN KVANTFÄLTTEORI TILL HILMA AF KLINT

Hilma af Klint, Altarpiece, No. 1, Group X, Altarpieces, 1907 Stiftelsen Hilma af Klints Verk. Photo: Albin Dahlström/ Moderna Museet.

Hilma af Klint, Altarpiece, No. 1, Group X, Altarpieces, 1907 Stiftelsen Hilma af Klints Verk. Foto: Albin Dahlström/ Moderna Museet.

I detta avsnitt från Professor Magenta intervjuar vi Fredrik Söderberg som arbetar som bildkonstnär i Stockholm. Hans konstnärliga arbete återspeglar hans starka intresse för religion, filosofi och litteratur. Fredrik Söderberg ger det historiska perspektivet på symmetrier i bildkonst och vi pratar om bl a tantramålningar och Hilma af Klint. Vi diskuterar även symbolik, mystik och abstrakt konst. Missa inte det!

Dessutom fortsätter vi vår genomgång av symmetrier inom modern partikelfysik med Rikard Enberg, teoretisk partikelfysiker vid Uppsala universitet. Med Rikard Enberg går vi nu djupare in på partikelfysikens symmetrier. Rikard berättar om hur teorierna som beskriver partikelfysiken uppvisar samband mellan abstrakta symmetrier och bevarade storheter. T ex får vi lära oss om den symmetri som hänger ihop med bevarandet av elektrisk laddning! Vi pratar också om  Higgsmekanismen som innebär ett så kallat symmetribrott. Vi talar också om utvidgningar av de rådande teorierna partikelfysik där en av de mest populära teorierna är supersymmetri. Supersymmetri inför en rad nya symmetrier och förutspår en massa nya spännande partiklar som vi kan söka efter vid bl a LHC på CERN!

porträtt Fredrik Söderberg

Fredrik Söderberg. Foto: privat.

I nästa avsnitt är vi tillbaka med ett helt nytt ämne. Då ska vi nämligen bege oss in hjärnans värld, med teknik, psykologi, och medicin. Om ni har missat något av de tidigare avsnittet om symmetrier kan vi lyssna på dem här.

I avsnittet spelar vi elektronisk musik från Daniel Savios senaste album ”Against all odds” samt mellanspel skrivna och framförda av jazzpianisten Sebastian Bergström.

Prenumerera/Lyssna på vår podcast via iTunes/Podcaster eller lyssna direkt här: