AVSNITT 3 – SYMMETRIER: FRÅN KONTRAPUNKT TILL ELEMENTARPARTIKLAR

Elementary_particle_interactions_in_the_Standard_Model

Illustration av standardmodellen inom partikelfysik, där symboler representerar partiklar och linjerna dem emellan indikerar vilka som kan växelverka.

I detta nya avsnitt från Professor Magenta undersöker vi symmetrier inom musik och partikelfysik. Vi intervjuar Ann-Sofi Söderqvist som är en svensk kompositör, arrangör och trumpetare, samt docent Rikard Enberg som är teoretisk partikelfysiker vid Uppsala universitet.

När Professor Magenta träffar Ann-Sofi i Stockholm berättar hon om sina arbetsmetoder för att skriva musik till och dirigera sin egna storbandsorkester ASJO. Hon guidar oss också igenom de bakomliggande strukturerna inom den improvisatoriska musikkonsten. Vi spelar stycket ’The Tightrope Dancer”, där mycket i stycket är komponerad som ett palindrom, dvs likadan oavsett om man spelar den framlänges eller baklänges. Det här stycket framfördes på en konsert den 24 oktober 2015 på Konserthusets stora scen under rubriken Blue House, vilket är namnet på Konserthusets jazzserie.

annsofisoderqvist3

Ann-Sofi Söderqvist. Foto: Privat

Konstnärliga ledare för Blue House serien är Magnus Lindgren, träblås och Peter Asplund, trumpet. Förutom dem spelade vid detta tillfälle Felix Ekestubbe piano, Christian Spering kontrabas och Peter Danemo trummor. Stråkkvintetten heter Svenska Stråkensemblen och består av Åsa Wirdefeldt, violin, Kristina Ebbersten, violin, Susanne Magnusson, viola, Johanna Sjunneson, cello och Anna Wallgren, cello. I just detta stycke – ”The Tightrope Dancer” – spelade Magnus flöjt (han spelar även saxofon och klarinett). Ann-Sofi avslöjar dessutom en jazzhemlighet som du inte vill missa.

Rikard Enberg berättar om vilka symmetrier som föreligger hos de teorier som beskriver partikelfysiken. Vi undersöker fysikens lagar och upptäcker intressanta samband mellan bevarade storheter som t ex rörelsemängd och energi och det faktum att fysikens lagar är oberoende av translation i rumtiden.

Rikard_Enberg

Rikard Enberg. Foto: Professor Magenta

Det sista avsnittet i vår miniserie om symmetrier utkommer inom kort och där fortsätter vår spännande intervju med Rikard Enberg. Vi pratar bl a om Higgsmekanismen, som är ett sätt att ge partiklar massa samt supersymmetri, en ny spännande teori som förutspår en massa nya spännande partiklar!

I nästa avsnitt intervjuar vi också Fredrik Söderberg som ger det historiska perspektivet på symmetrier i bildkonst, där religionen har haft stor betydelse. Vi diskuterar symbolik, mystik och abstrakt konst.

I båda avsnitten spelar vi elektronisk musik från Daniel Savios senaste album ”Against all odds”. Mellanspelen som spelas är skrivna och framförda av Sebastian Bergström.

Missade du det första avsnittet om symmetrier? Lyssna härPrenumerera/Lyssna på vår podcast via iTunes/Podcaster eller lyssna direkt här: