KOMPOSITÖREN ANN-SOFI SÖDERQVIST BERÄTTAR OM BALANS OCH SYMMETRIER INOM MUSIK OCH AVSLÖJAR EN JAZZHEMLIGHET

annsofisoderqvist1

Ann-Sofi Söderqvist är en svensk kompositör, arrangör och trumpetare som har varit aktiv sedan 70-talet. Hon har skrivit musik till pjäser på Stockholm Stadsteater, har ett eget skivbolag och för två år sedan valdes hon in som ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien. Dessutom arbetar hon som lärare på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där hon undervisar i komposition och arrangering. Som frilansare i musikbranchen gäller det att ha många järn i elden och Ann-Sofi verkar balansera alla dessa uppdrag med ett sällan skådat lugn och precision.

2010 startade Ann-Sofi storbandet ’Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra’ (ASJO) där totalt 19 professionella musiker medverkar -”Jag bildade storbandet för att jag ville göra ett projekt som var helt mitt eget… det händer att jag är med och spelar”. Men även om det är Ann-Sofi som skriver musiken och har det sista ordet beskriver hon sin relationen till musikerna som ett givande och tagande.
-“…musikerna som är med i mitt band är fantastiskt bra, det är eliten av frilansare, och jag ger också dem mycket plats”.

Hur kommer symmetrier in i musik och vad ska man tänka på för att hitta en bra balans i tempo och komposition? När Professor Magenta träffade Ann-Sofi i Stockholm berättar hon om sina bästa knep och arbetsmetoder för att skriva musik till och dirigera sin egna storbandsorkester ASJO. Hon guidar oss också igen de bakomliggande strukturerna inom den improvisatoriska musikkonsten. Vi talar om begränsningar och frihet och hur det påverkar kreativitet. Ann-Sofi menar att jobba inom begränsningar kan innebära en större frihet, något som vi känner igen från vår egen forskning.

Intervjun med Ann-Sofi kan ni höra i nästa avsnitt av Professor Magenta, den sista delen i vårt dubbelavsnitt om symmetrier som dessutom kommer att handla om symmetrier inom partikelfysik och konst. Där kommer Ann-Sofi dessutom avslöja en jazzhemlighet som du inte vill missa. Lyssna på våra tidigare avsnittet här.