AVSNITT 2 – SYMMETRIER: FRÅN KRISTALLER TILL PRIMALSKRIK

symmetrier3I det nya avsnittet från Professor Magenta undersöker vi symmetrier ur biokemins och etologins synvinkel. Inom biokemi finner vi symmetrier på flera nivåer, alltifrån proteiner i människokroppen till kristaller som forskare artificiellt konstruerat för att kunna utnyttja dess symmetrier i kartläggningen av dess egenskaper. Sarah Leeb, doktorand i biokemi berättar om dessa fenomen och om hur naturen på ett smart sätt utnyttjar upprepning av likadana enheter. Johan Lind, forskare i etologi, berättar om symmetrier i djurvärlden, där vi också får en sammanfattning av evolutionens tidsaxel. Dessutom är vår husfilosof Sara Packalén på plats i studion och diskuterar djurens språk och dess likheter och olikheter från människans språk.

Symmetrier kommer också att vara temat på nästa avsnitt från Professor Magenta där vi bl.a. intervjuar en teoretisk fysiker som berättar om symmetrier inom partikelfysik och hur de på ett fundamentalt sätt beskriver naturens krafter på kvantnivå. Som avslutning på detta första avsnitt om symmetrier, beger vi oss därför till CERN, Europas största forskningsanläggning för partikelfysik, som ligger nära Geneve på gränsen mellan Frankrike och Schweiz. Där intervjuar vi två unga partikelfysiker som ger en inblick in den forskning som pågår där och om hur det är att arbeta på en av världens mest mytomspunna platser.

Vi spelar även elektronisk musik från Daniel Savios senaste album Against all odds samt mellanspel skrivna och framförda av Sebastian Bergström.

Prenumerera/Lyssna på vår podcast via iTunes/Podcaster

eller lyssna direkt här: