2016 – RICKARD BÖRJAR JOBBA PÅ CERN, KATARINA DISPUTERAR OCH SKRIVER NATURVETENSKAPSKRÖNIKOR

pm_20162016 beräknas bli ett händelserikt år för Professor Magenta och dess skapare, Rickard Ström och Katarina Bendtz. Nya avsnitt och forskningsbekantskaper hägrar, samtidigt som Professor Magenta väntas bli mer internationellt!

Som ni kan läsa om i vårt blogginlägg ’UNIVERSUM SKINER AV NEUTRINER – RICKARD DISPUTERAR’ (här) avslutades 2015 storslaget med att Rickard framgångsrikt disputerade på kosmiska neutriner. Dagarna innan disputationen fick Rickard beskedet att han blivit anställd som ”CERN fellow”, en mycket eftertraktad tjänst på CERN där han kommer att arbeta med utvecklingen av en ny detektor att användas vid framtidens partikelacceleratorer, tex vid den föreslagna CERN-baserade CLIC (Compact LInear Collider) där elektroner och positroner är tänkta att kollidera vid högre energier än tidigare möjligt! Med Rickard i partikelfysikens epicentrum från och med den 1 mars, kommer Professor Magenta förhoppningsvis att få en mer internationell prägel, med fler aktuella nedslag både från CERN och från fysikkonferenser världen över. Förbered er alltså på raspiga korrespondenslinor och lustiga accenter!

Katarina kommer under vintern 2016 att skriva klart sin avhandling om magnetiska monopoler som hon har letat efter både i vulkaniska stenar och med hjälp av ATLAS-detektorn, ett av experimenten på LHC, CERN. I vår disputerar hon i experimentell partikelfysik vid Stockholms universitet. Under 2016 kommer Katarina dessutom att vara naturvetenskapskrönikör för samhällsmagasinet Arena!

Professor Magentas husfilosof Sara Packalén kommer också att avlägga sin avhandling, om mening och kommunikation och därmed disputera i teoretisk filosofi under våren.

Vi är alltid på jakt efter de perfekta ämnena och gästerna till Professor Magenta! Har ni något önskemål på ämnen för Professor Magenta att ta upp? Känner ni en briljant forskare eller kulturutövare med något intressant att berätta? Eller kanske en lovande musiker som vill höras i Professor Magenta? Hör gärna av er till oss: kontakt@professormagenta.se!