AVSNITT 9 – MÖRKER III – DET OKÄNDA

 

 

Är vårt Universum bara en del av något ännu större? (Credit: Harald Ritsch/Science Photo Library)

Är vårt Universum bara en del av något ännu större? (Credit: Harald Ritsch/Science Photo Library)

Vi firar slutet på Professor Magentas mörkertriologi med att absorbera dig in i ett totalmörker där vi spelar en symfoni med klanger av multipla universum, Malevich, strängteori, chiaroscuro och mörk energi. 

Vi pratar med ljud- och videokonstnären Tor-Finn Malum Fitje om mörkret som metafor och hur mörkrets olika skepnader avspeglats i konsten. I såväl den äldre som den moderna konsthistorien har förhållandet till mörker problematiserats av, och fascinerat samtiden. Det rent tekniska mörkret är också återkommande, inte minst för videokonsten och dess ”Black box”. 

Med Uppsalaprofessorn Ulf Danielsson, bl a känd från På spåret, pratar vi mörk energi, orsaken till Universums accelererande expansion. Vi lär oss om det som står på Ulfs svarta tavla, strängteori, och om hur Einstein utan att själv förstå det var den som först introducerade mörk energi i fysiken. Ulf försöker även övertyga Rickard och Katarina om att ett oändligt antal universum inte är så konstigt som det först kanske låter, och nu är vi nyfikna på vad du tycker!